CĂTĂLINA MINODORA DUMITREAN

În această seară mă bucur să vă povestesc despre o bună prietenă de a mea, Cătălina Minodora Dumitrean!


Eu și Cătălina ne-am cunoscut prima oară acum vreo 7 ani (dacă nu mă înșel), ambele fiind eleve ale Palatului Copiilor din Sibiu. Din prima clipă ne-am înțeles foarte bine și mă bucur că și acum după atâția ani suntem în relații bune (foarte bune, de fapt). Cătălina nu numai că a fost colega mea de la canto, una dintre concurențele mele din festivaluri (fiindcă am mers împreună la foarte multe festivaluri și în continuare mergem) și, teoretic, în prezent, profa mea de canto de la Palatul Copiilor...Cătălina este prietena mea, acea prietenă în care poți avea încredere și care te va face să râzi și în cele mai grele momente. Noi demonstrăm faptul că deși concurăm împreună și sunt cazuri în care eu câstig și cazuri în care ea câștigă, am rămas bune prietene...fiindcă o prietenie adevărată rezistă și în cele mai grele momente...iar o prietenă adevărată nu își părăsește amica atunci când aceasta are succes...Deci îmi permit să spun că eu și Cătă suntem bune prietene...Bine...un pic sunt invidioasă că se înțelege foarte bine și cu mama mea, dar rezolvăm noi asta! Oricum cele mai frumoase amintiri sunt cele din concursuri! Mergeam împreună la foarte multe concursuri (primul fiind ,,Camena" de la Piatra Neamț, unde am și devenit prietene, adică nu mai consideram doar simple colege) și ne distram pe cinste: râdeam, glumeam, cântam și ne sfătuiam în legătură cu orice. Adevărul este că Dora (cum i se mai spune) este o foarte buna ascultătoare și stătuitoare, deci când aveți nevoie de un sfat și de consolare din partea cuiva vă recomand să vă duceți la Cătălina (o găsiți de luni până vineri la Palatul Copiilor de la ora 14 până seara pe la 18, dacă nu este acolo, cu siguranță o veți găsi la KFC).


Oricum nu am scris acest articol pentru a vă povesti despre cât de bune prietene suntem noi. Am decis să scriu acest articol despre Cătălina, deoarece o consider o adevărată campioană a muzicii...și o consider o adevărată campioană, fiindcă este o persoană de admirat! Da, cum am zis...o admir foarte mult pe Cătălina...ea mi-a demonstrat faptul că trebuie să ai încredere în tine și că trebuie să muncești necondiționat pentru a ajunge unde îți dorești...și că nu contează dacă ești cunoscut sau nu...atâta timp cât muncești și ești cel mai bun poți câștiga o ,,bătălie", în care au intrat oameni grei, respectiv un concurs unde participă numai soliști cunoscuți cu multă experiență în spate. Așa că de la ea am învățat să nu mai bag de seamă la un concurs că vine ,,x" sau ,,y" și că ei sunt foarte buni, deoarece și eu sunt bună și dacă juriul va fi corect, voi avea o șansă la un premiu mare. Un alt lucru, pe care l-am admirat enorm la Dora este faptul că indiferent de vorbele urâte venite din partea ,,invidioșilor" nu și-a pierdut încrederea în sine. Multă lume (ca și mie) i-a spus să renunțe că nu are ce căuta pe acest drum, dar ea (din orgoliu, că așa e ea orgolioasă) nu a renunțat și mereu și-a spus ,,Eu sunt cea mai bună, indiferent de ce cred alții"! Cine credea că o simplă fată, fostă elevă a Palatului Copiilor din Sibiu poate ajunge profesoară la institutul de unde și-a început cariera? Pentru acest lucru o admir cel mai mult! Nimeni nu credea că ea poate ajunge vreodată profesoară de canto la Palat, dar ce poate face orgoliul și ambiția dintr-un om? A muncit ani întregi pentru acest vis al ei și nu și-a pierdut niciodată speranța...Ea ne demonstrează faptul că indiferent de cât de imposibil pare un vis, dacă nu renunți niciodată acesta poate deveni realitate! Așa că eu îmi doresc să îmi îndeplinesc încet, încet visele, precum a facut (și în continuare face) Cătălina. Dacă trebuie să o caracterizez pe Cătălina în trei cuvinte, cu siguranță aș alege: ambiție, muncă și talent.


Visul de a deveni profesoară nu este singurul îndeplinit. Cătălina a început acest drum al muzicii de jos...de foarte jos...Adevărul este că prima oară când am întâlnit-o nu credeam că va ajunge așa departe. Dar munca zilnică și ambiția și-au spus cuvântul. Cătălina a participat la festivalul ,,Hermannstadtfest" câțiva ani de zile....iar anul trecut a făcut parte din juriul festivalului. Cât de tare trebuie să fie să faci parte din juriul unui festival, la care ai participat cu ani în urmă? De asemenea, Cătălina organizează propriul concurs de muzică și dans pentru elevi, numit ,,Muguri de Mai" (care anul trecut s-a ținut în iunie, dar asta este altă problemă, de care mai râdem și noi). Vreau să menționez faptul că această fată minunată colaborează cu Matei Bucur Mihăescu, un tânăr compozitor. Din propria experiență vă pot spune că este o onoare ca un compozitor să își dorească să colaboreze cu tine și compozitorii își aleg doar soliști foarte buni, fiindcă este în interesul lor ca melodiile lor să fie cântate și promovate de cele mai bune voci, iar eu mă bucur că Matei a cunoscut-o pe Cătălina și că împreună lansează niște melodii superbe, cu mesaje puternice! Oricum, este de admirat faptul că o simplă fată din Sibiu, pe propriile forțe, a ajuns departe și a ajuns să fie admirată, nu numai de mine sau de alți elevi, ci de artiști mari din România! Felicitări Cătălina pentru tot ceea ce faci și îți doresc succes în continuare! Să reușești să îți îndeplinești absolut toate visele, dar vei reuși, așa cum ai facut-o și până acum! Așadar, haideți să vedem ce ne spune doamna profesoară de canto de la Palatul Copiilor Sibiu!

1. Ai terminat liceul pedagogic ,,Andrei Șaguna" din Sibiu și în paralel cu slujba de profesoară de muzică ușoară de la Palatul Copiilor ești învățătoare. Totuși, de ce nu ai ales să urmezi un liceu de muzică? 

,,Muzica a intrat în viața mea ca și un hobby, inițial. Am muncit mult, dar am făcut-o cu plăcere, fără să simt vreo clipă acest lucru.  În același timp, muzica nu este un drum ușor de parcurs, așa că am preferat să am un <<as în mâneca>> astfel că da, sunt și învățătoare și iată că mi s-a arătat o cale și pe drumul mult visat. Cred că dorința de a avea mai multe perspective m-a îndrumat pe altă cale, pentru că, muzică se poate face și în paralel."

2. Care este secretul pentru a avea job-ul visat? 

,,Aș putea spune că secretul e să pui suflet în ceea ce faci (asta e partea drăguță a lucrurilor). La polul opus, stă foarte multă muncă, perseverență și implicare. Trebuie să ai un lucru care să te recomande când îți cauți job-ul visat și întotdeauna, cea mai bună recomandare e munca ta și implicarea ta în domeniul respectiv."

3. Ce sfat ai avea pentru toți tinerii care urmeaza acest drum al muzicii? 

,,Pe tinerii dornici să urmeze acest drum, i-aș sfătui să-și caute repere de calitate în muzica românescă (marea mea problemă, pe care mi-o asum) și să nu se lase vrăjiți de farmecul <<talentaților>> cu voci mixate care, din păcate au maxim succes. Îi sfătuiesc să nu se amăgească singuri cu premii la concursuri de dificultate scăzută și să nu renunțe la munca intensă după un premiu câștigat, fie el și la un festival de prestigiu. Ei trebuie să fie mereu conștienți de nivelul real la care sunt. Acesta este un lucru deosebit de important în parcursul lor muzical. Să caute mereu concurența și tot ce e mai greu de atins."

4. Care sunt planurile tale de viitor? Vei continua pe acest drum al muzicii?

,,După cum am mai menționat, cu siguranță voi continua acest drum, atât în calitate de profesor, cât și în calitate de solist.
În viitor îmi doresc să cresc perfomanțele elevilor mei și, evident, ale mele."




*Vă invit să ascultați cea mai recentă melodie cântată de Cătălina (împreună cu două dintre elevele pregătite de ea)! Melodia se numește ,,De Crăciun" , este compusă de Matei Bucur Mihăescu și versurile aparțin doamnei Milena Mihăescu!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

EDIȚIA A XI-A - FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ,,HERMANNSTADTFEST”

ANDRADA PRECUP

MICII CAMPIONI AI MUZICII: MIHAELA DRAGOMIR, MARIA JEITAN, SARA HANȚ