ILEANA ȘIPOTEANU


Astăzi mă bucur că voi scrie despre o femeie minunată, modestă și mai ales puternică, iar aceasta este doamna Ileana Șipoteanu, o campioană a muzicii! 


Cum să o cunoști și să nu o iubești pe doamna Ileana Șipoteanu? De când am văzut-o pentru prima oară pe doamna Ileana, mai exact acum câțiva ani la Drăgășani, mi-a plăcut foarte mult de dânsa,deoarece este o femeie veselă,talentată,modestă și foarte frumoasă, atât pe interior cât și pe exterior! Țin minte că atunci când am cunoscut-o la concurs, aceasta mi-a oferit premiul 1 și m-a felicitat, deoarece am cântat foarte frumos melodia ,,Lie Ciocârlie"...poate și sigur doamna Ileana a uitat că eu am fost cea căreia i-a oferit premiul și este normal , deoarece jurizează mulți copii la concursurile din țară, dar eu nu voi uita niciodată această primă întâlnire!                                                                                                                         

Tot la Drăgășani am avut onoarea să îl întâlnesc și pe domnul Dumitru Lupu, soțul doamnei Ileana! La fel ca și aceasta, domnul Lupu a fost un om foarte, foarte, foarte minunat și îmi pare nespus de rău că nu am apucat să scriu un articol și despre dânsul....cu siguranță aș fi avut multe de zis! Dar mă bucur că doamna Ileana a acceptat să îmi răspundă la câteva întrebări, mai exact câteva curiozități!


Prima oară,într-un concert live, am văzut-o pe doamna Ileana la spectacolul ,,Șlagărele românești", care s-a ținut chiar la Sibiu,la teatrul Gong. Țin minte că era îmbrăcată într-o bluză gri cu paiete și o fustă neagră, era absolut superbă. Țin minte că pe șcenă, ca și decor, era într-o parte un tron, iar cel mai mult mi-a plăcut că doamna Ileana a cântat una dintre melodii pe acel tron...dânsa a fost singura artistă din spectacol,care a făcut acest lucru și vă pot spune că arăta ca o regină! O regină a muzicii românești vechi! După ce a cântat cele 5 melodii, m-am dus și i-am oferit un buchet de flori! Iar după spectacol m-am dus în culise ca să fac o poză cu dânsa! Aceasta mi-a mulțumit pentru buchetul de flori și mi-a oferit un CD cu autograf! (mai am și acum CD-ul). La acest spectacol am văzut ,,copilul" din doamna Ileana Șipoteanu, care se bucură pentru lucrurile mărunte și care cântă din plăcere, nu pentru că este un artist sau pentru niște bani, poate!

Anul trecut, doamna Ileana Șipoteanu a făcut parte din juriul festivalului ,,Hermannstadtfest"! În această ediție a festivalului, s-a făcut o secțiune specială pentru domnul Lupu, ,,Remember Dumitru Lupu" , unde copiii interpretau o piesă compusă de dânsul! În afara concursului, la începutul secțiunii am cântat minunata melodie ,,Ce mult te-am iubit"! Atunci când cântam atât eu cât și ceilalți concurenți mă uitam la doamna Ileana și vedeam cât de emoționată este atunci când aude un copil,care interpretează o melodie scrisă de domnul Dumitru Lupu! Cel mai rău îmi pare că nu am avut ocazia să cânt această melodie și în fața domnului Lupu!
La premiere, doamna Ileana a avut un mic recital iar prima melodie, pe care a interpretat-o a fost ,,Ai venit prea târziu". Atunci am auzit pentru prima oară această melodie...este o melodie absolut superbă! Când cânta, eu pur și simplu am început să plâng...aceasta a transmis foarte multă emoție și am putut observa faptul că în acel moment se gândea doar la domnul Dumitru Lupu! A fost un moment chiar foarte sensibil! Ultima melodie a fost ,,Ce mult te-am iubit"! Eu încă mai aveam lacrimi în ochi, însă doamna Ileana zâmbea și la cea de a 2-a strofă s-a uitat la mine,dedicându-mi oarecum melodia,mai ales că înainte cu 2 zile cântasem piesa!


Deja cred că am ,,vorbit" destul de mult, așa că haideți să vedem ce ne spune doamna Ileana Șipoteanu! 

1.  A fost greu să ajungeți o artistă consacrată ? Cum ați reușit ? 

,,Sigur că nu a fost ușor, dar am avut norocul de a-mi porni mașina la prima cheie. Am întîlnit oamenii potriviți la locul potrivit, care au văzut în mine scînteia care poate face diferența, au crezut în capacitațile mele artistice și au început să investească bani și timp, pentru a fi acum un artist de succes. Mai am puțin pînă să ajung pe culmile gloriei adevărate ,să mă declar mulțumită și să spun - Da, am reușit să las ceva în urma mea !  Pentru mine asta este important.
Am reușit prin multă muncă, seriozitate, punctualitate, vigilență ,credință,iubire,emoție și dragoste pentru muzică. Hai, și puțin șarm !"

2. Domnul Dumitru Lupu ( compozitorul și soțul d-voastră)  a jucat un rol important în cariera d-voastră ?

,,Off, Doamne ! Eu cred că cel mai important avînd în vedere că am aproape întreg repertoriul muzical semnat de el. Șansa de a avea alaturi un compozitor cu har divin, care la rîndul lui are noroc de colaboratori -textieri- de talent, înseamnă succesul pe piața muzicală a unui artist.  Acum că nu mai este printre noi, las locul liber celor care s-au împiedicat o viață de mine, spunînd că mie mi-a fost ușor că am avut autorul în casă. Ba, din contră !  A fost o șansă, dar nu ușor. (las subiectul nedezvoltat). 
Întîlnirea cu dirijorul ( era dirijor al orchestrei de estradă a Teatrului A. Davilla Pitești) și compozitorul Dumitru Lupu, a fost punctul de pornire către necunoscut. Cu teamă dar și cu încredere am pășit pe acest drum frumos și sinuos și am încercat să țin pasul cu tot ceea ce mă înconjura atunci . Acum nu mai țin pasul chiar cu tot ce mă înconjoară , nici nu vreau ,nici nu pot, dar rămîn consecventă trăirii mele romantice."

3. Care este melodia de suflet și de ce ? 

,,Fac parte dintr-o generație de artiști care a lansat mai multe melodii cu mesaj puternic de dragoste și de aceea nu mă pot opri doar la una. Într-adevăr ,,Ce mult te-am iubit'' este melodia care m-a consacrat, cu un impact mai mare la public, care mi-a oferit o identitate națională , dar e vorba și despre Cine mi-a luat iubirea , Ai venit prea tîrziu, Valsul Valurilor, Dar te-am iertat, Am trup de ceață, Nu voi mai suferi sau Romantică Femeie, sunt doar cîteva dintre melodiile care m-au făcut cunoscută."

4. Considerați că tinerii talentați ar trebui să cînte mai multe melodii românești vechi ? 

,,Nu neapărat consider !  Dar, mergînd pe principiul ,, Pentru a înțelege prezentul , e necesar să ne cunoaștem trecutul ''  e foarte important ca tinerii care vor să îmbrățiseze o carieră artistică , să știe cîte ceva despre istoria muzicii de calitate și promotorii ei.  Mai mult decît atît, să învețe să cînte prima dată în limba română, ca să le iasă cîntatul bine în alte limbi. Pentru că astfel se ajunge la o englezire, italienizare, americanizare etc... a melodiilor românești.  Ei au  mai multă informație la îndemînă decît am avut noi, internetul este o sursă foarte bună de cunoaștere. Au acces la toate rețelele de socializare  și au libertatea de a-și  alege melodii care ,de cele mai multe ori nu li se potrivesc. Nici tipului de glas si nici personalitații lor."




* Vă invit să ascultați o melodie superbă compusă de domnul Dumitru Lupu și interpretată de doamna Ileana Șipoteanu - ,,Ce mult te-am iubit" 




Comentarii

  1. Toată stima mea pentru doamna Ileana Șipoteanu, o artistă minunată din toate punctele de vedere! <3 Felicitări pentru acest articol și pentru toate celelalte, Dominique! Continuă să ne scrii despre campionii muzicii! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mult drag am citit acest articol,foarte interesant. O mare doamna a muzicii usoare romanesti .

    RăspundețiȘtergere
  3. O mare artista a muzicii usoare romanesti.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

EDIȚIA A XI-A - FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ,,HERMANNSTADTFEST”

ANDRADA PRECUP

MICII CAMPIONI AI MUZICII: MIHAELA DRAGOMIR, MARIA JEITAN, SARA HANȚ