DESPRE EDIȚIA A 9-A A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL ,,HERMANNSTADTFEST”

Timp de 3 zile - 25, 26 și 27 iunie - a avut loc la Habermann Markt sărbătoarea cu numărul 9 a festivalului internațional ,,Hermannstadtfest”. Poate nu a ieșit totul perfect, însă - ca în fiecare an - se poate observa iubirea cu care este organizat acest eveniment...Așadar, cum a fost la cea de a 9-a ediție? 


Wow...nu știu dacă mă credeți, însă nu îmi vine să cred cât de repede a trecut timpul...parcă ieri am finalizat prima ediție a acestui festival, care încet, încet a devenit unul dintre cele mai grele și frumoase festivaluri de muzică pentru copii și adolescenți din țară. Doar v-am spus și pe scenă: pe noi, sibienii, ne caracterizează modestia. Ca în fiecare an, festivalul ,,Hermannstadtfest” impresionează publicul și concurenții cu suprize, iar în acest an, pe lângă secțiunile speciale - nemaiîntâlnite la alte concursuri sau festivaluri de muzică - festivalul a organizat 2 evenimente foarte, foarte speciale, după părerea mea. 

,,Călătoria” de 3 zile a festivalului ,,Hermannstadtfest” a debutat cu un mic spectacol organizat la Școala Gimnazială de la Roșia (județul Sibiu) de către Palatul Copiilor Sibiu, Asociația ,,Domy Music Star” și de către doamna director adjunct (de la Școala Gimnazială Roșia), Daniela Țugulea. Spectacolul a început cu festivitatea de premiere a elevilor școlii, astfel cei mai isteți tineri au fost răsplătiți cu premii ce au constat în diplome și cărți. Eu am absolvit liceul anul trecut și simt că parcă a trecut o veșnicie de când am trăit și eu emoțiile festivității de premiere, când, după ce îmi luam premiul (aproape de fiecare dată premiul 2) de la doamna dirigintă, mă uitam pe diplomă și mă bucuram nespus de mult că munca mea din timpul anului școlar nu a fost în zadar. Am fost foarte încântată că și acești copii minunați de la Roșia au ,,pus mâna pe carte” și au încheiat anul școlar cu un spectacol de nota 10. După festivitatea de premiere a urmat lansarea cărții ,,După ani și ani”, iar domnul Bogdan Dragomir - prezentatorul evenimentului - a reamintit activitatea artistică a maestrului Adrian Ordean, care - la rândul lui - a vorbit despre minunata sa carte pe care vă recomand să o citiți. Evenimentul s-a finalizat cu 5 momente muzicale susținute de: mine (Dominique Simionescu), Iulia Perpelea, și de 3 eleve talentate ale Școlii Gimnaziale Roșia, anume Denisa Neagu, Diana Marin (care a încântat publicul cu piesa ,,După ani și ani”) și Adela Gabor (care ne-a impresionat cu interpretarea melodiei ,,Trenul pierdut” - varianta de la A.S.I.A).

Poate nu a fost un eveniment măreț, însă vă spun cu toată sinceritatea, că ne-am simțit foarte bine la Roșia, întrucât se putea observa faptul că evenimentul a fost organizat din inimă. Nu ai cum să nu te simți bine în preajma unor oameni care își pun tot sufletul pentru a organiza ceva frumos și memorabil pentru o localitate micuță, dar specială, precum Roșia. Chiar dacă cele 3 eleve ale școlii, anume Denisa, Diana și Adela au avut mari emoții, deoarece în fața lor se afla maestrul Adrian Ordean (compozitorul melodiilor pe care le-au cântat Diana și Adela), acestea au reușit să încânte publicul și să se simtă foarte bine pe ,,scenă”, mai ales în momentul în care se uitau spre domnul Ordean și acesta le încuraja în timpul prestației. Vă asigur că și domnul Ordean a avut foarte multe emoții, pe de o parte fiindcă și-a lansat noua ediție a cărții sale, iar pe de altă parte fiindcă 2 tinere au învățat special 2 melodii compuse de dânsul pentru dânsul (premiteți-mi micul joc de cuvinte). Așadar, micul spectacol de la Școala Gimnazială Roșia a fost un adevărat succes!

,,În cadrul festivitatii de premiere a elevilor, am avut parte de un moment special, încărcat de emoții, avându-l printre noi pe domnul Adrian Ordean care ne-a prezentat cartea <<După ani și ani>>. Elevii au fost foarte încântați să-l cunoască și să-i asculte pe scurt povestea și la final, ca semn de mulțumire, două eleve au interpretat câte un cântec cunoscut al formației Compact. Adresăm mulțumiri Asociației Domy Music Star pentru acest frumos eveniment, pentru cele șase cărți donate către biblioteca școlii și pentru frumosul program artistic susținut!" - Daniela Țugulea


Un alt spectacol minunat a fost organizat și la ,,Curmătura Strezii” din Rășinari. Din păcate nu am reușit să asist la acest eveniment, însă toate sursele mi-au confirmat că evenimentul a fost unul foarte frumos. Cătălina Dumitrean a fost prezentatoarea acestui spectacol, iar invitații care au încântat publicul sibian au fost: elevii Palatului Copiilor - Sibiu, Ansamblul ,,Cibinul”, sibianca Selena Guller, coordonată de doamna profesor Izabela Tomiță, orădencele Alexia-Nicole Alb, Oana Berdie, Dalia Zbârcea și Andrada Mateș, coordonate de domnii profesori Aurica și Lucian Bonțu și câștigătoarele festivalului internațional ,,Hermannstadtfest” (anul 2020), anume Iulia Perpelea (Marele Trofeu al secțiunii de divertisment) și Špela Jezovšek (Marele Trofeu la secțiunea ONLINE). 


După cum am spus la început, festivalul ,,Hermannstadtfest” impresionează de fiecare dată cu secțiuni speciale, iar în acest an, toți cei pasionați de muzică folk - indiferent de vârstă - s-au putut înscrie la secțiunea de Folk, care a fost dedicată poetului Adrian Păunescu, astfel toți participanții au interpretat melodii compuse de marele nostru poet român! Invitat special și membru al juriului pentru această secțiune a fost nimeni altul decât domnul Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu. După ce s-a terminat jurizarea, domnul Andrei Păunescu ne-a încântat cu un recital deosebit, care s-a încheiat impecabil, încât fiica sa, minunata Adriana, a cântat alături de dânsul. 

Mă bucur nespus de mult că l-am cunoscut pe domnul Andrei Păunescu și pe familia acestuia și pot spune că și mai mult mă bucur că dânsul s-a simțit foarte bine la festivalul nostru!

,,La Festivalul de la Sibiu din iunie 2021 m-am simțit de parcă aș fi revenit acasă. Motivele sunt multe: 
1. Secțiunea Folk a fost realizată în onoarea tatălui meu, Adrian Păunescu, al cărui nume a fost dat momentului din prima zi, 25 iunie 2021.
2. Organizarea a fost fără reproș, iar revenirea mea în oraș a fost de parcă m-am aflat la rudele mele care au trăit o viață în Sibiu.
3. Publicul a fost cald și a participat permanent la cântecele și versurile pe care le-am adus pe scenă, de parcă nu am fi fost despărțiți de pandemie atât de mult timp.
4. Am remarcat câteva lucruri îmbucurătoare în ceea ce privește concursul de folk. Printre concurenți s-au aflat oameni din toată țara și de toate vârstele, fapt evidențiat și prin aceea că premianții au avut între 10 și 53 de ani. Rigorile organizatorilor nu au limitat, ci au potențat valoarea evenimentului, concurenții alegând diverse poeme de Adrian Păunescu pe care le-au prezentat fie pe muzici preluate, fie în compoziții proprii. Unii dintre participanți au demonstrat o reală valoare artistică. Sfatul meu ar fi să continue, să pună mare preț pe sinceritate, mesaj (folkul înseamnă, în primul rând, mesaj!), dar și pe compoziții proprii și interpretare vocală și instrumentală, fără de care nu se poate face performanță culturală.
5. Juriul a fost prestigios și am fost bucuros să mă aflu alături de unul dintre marii chitariști și cunoscuții compozitori români, domnul Adrian Ordean.
6. Sper ca și pe viitor să se mai organizeze acest festival, care consolidează cultural și educațional Sibiul drept unul dintre orașele de tradiție ale Transilvaniei românești.” - Andrei Păunescu


După cum a menționat și domnul Andrei Păunescu, cel mai tânăr concurent a avut 10 ani și cel mai în vârstă a avut 53 de ani, deci bătălia pentru marele trofeu a fost una foarte mare. Au fost interpretate melodii foarte speciale, precum ,,Te salut generație în blugi”, ,,Și totuși iubirea”, ,,Bărbatul” sau ,,Rugă pentru părinți”, însă melodia care a impresionat cel mai mult juriul și publicul a fost celebrul șlagăr ,,Nebun de alb” pe care Jacqueline Crăciun din Craiova l-a interpretat, reușind astfel să câștige marele trofeu la secțiunea de Folk - ,,Remember Adrian Păunescu”. 

,,Deși a fost prima mea participare la Hermannstadtfest, mărturisesc faptul că experiența trăită pe scena acestui festival va fi greu de egalat vreodată. Secțiunea folk a avut concurenți foarte talentați, ceea ce m-a facut să simt presiunea constructivă a competiției. Tema propusă - Remember Adrian Paunescu - a fost extrem de inspirată, demonstrând că versurile regretatului poet și muzica folk nu încetează să găsească adepți și printre cei din generația tânără. Juriul s-a bucurat de prezența unui invitat special, un simbol al muzicii folk - Andrei Păunescu, premiile oferite căpătând o valoare și mai mare. Și, nu în ultimul rând, prima seară s-a încheiat cu 2 recitaluri spectaculoase, care au trezit în public emoția și mândria de a fi român. Faptul că am câștigat Marele Trofeu al secțiunii FOLK la un astfel de festival internațional, care își merită din plin această titulatură, mă face să aștept cu nerăbdare susținerea unui recital pe aceeași scenă, anul viitor. Felicit organizatorii pentru toată dăruirea și profesionalismul pe care le-au pus în slujba promovării valorilor românești și a tinerelor talente.” - Jacqueline Crăciun


,,Oltenia eterna Terra Nova, 
Un cântec are astăzi și-n priviri!
Hai univesitatea, hai Craiova,
Tu campioana unei mari iubiri” - versuri Adrian Păunescu

Am ținut să amintesc de imnul Craiovei, compus de poetul Adrian Păunescu, deoarece voiam să evidențiez faptul că nu numai în football Craiova este la putere, ci și în muzică, mai ales la festivalul ,,Hermannstadtfest”. La acest festival am avut doar 4 concurenți din frumosul oraș oltenesc Craiova, anume Jacqueline Crăciun, Anastasia Boroată, Bryana Holingher și Eduard Anghelescu și toți cei 4 au reușit să câștige cele 4 mari premii ale festivalului nostru! 

Anastasia Boroată este o tânără nemaipomenită în vârstă de 12 ani, care a participat la secțiunea de muzică populară cu balada ,,Răscoala din 1907” și care a reușit să cucerească marele trofeu la secțiunea de muzică populară. Vreau să menționez faptul că interpretarea ei a fost una excepțională, iar după părerea mea, Anastasia este una dintre cele mai bune câștigătoare pe care le-a avut festivalul ,,Hermannstadtfest” la secțiunea de muzică tradițională. Felicitări Anastasia!

,,M-am înscris și anul acesta la acest festival, fără să bănuiesc că voi câștiga MARELE TROFEU. Mare mi-a fost mirarea și în prima etapă, când concursul s-a desfășurat online și am participat cu propria-mi melodie și am luat Marele Trofeu. Cu atât mai mult acum, la Sibiu, când am interpretat minunata baladă <<Răscoala din 1907>> din repertoriul doamnei Zorina Bălan, căreia îi mulțumesc din suflet. M-am simțit minunat la festival, am socializat cu alți colegi de cântec, din păcate nu am putut să stăm foarte mult, deoarece seara am plecat spre casă, spre Craiova. Îmi pare nespus de rău că nu am fost prezentă la premiere, dar nici prin gând nu mi-a trecut că aș putea câștiga Marele Trofeu. Mulțumesc din suflet organizatorilor, distinsului juriu și tuturor celor care m-au încurajat și au apreciat munca mea. Nu în ultimul rând, îi mulțumesc doamnei profesoare Lencuța Maria, care îmi îndrumă pașii pe acest drum și care mă încurajează mereu." - Anastasia Boroată

Înainte de a vorbi și despre ceilalți craioveni talentați, anume Bryana și Eduard, o voi prezenta pe Maya Ecaterina Giotea, marea câștigătoare a secțiunii de muzică de divertisment. Maya știe că o admir, întrucât este un copil foarte talentat și muncitor, astfel nu mai are rost să îi laud calitățile muzicale, însă vreau să evidențiez profesionalismul acestui copil în vârstă de doar 11 ani (ani curând împliniți). La orice festival, concurs, spectacol sau simplu eveniment, pot exista mici greșeli, fie că este vorba de organizare, fie că este vorba de sonorizare. Înainte de a-și încheia prestația, negativul Mayei s-a oprit, de fapt s-a tot repetat, precum ,,o bandă stricată” și doar după câteva secunde s-a oprit. Până să îmi dau seama de eroarea de la sonorizare, am crezut că Maya nu mai aude negativul și că a pierdut puțin ritmul, însă aceasta s-a oprit atunci când a observat că nu își poate continua prestația pe acea ,,repetiție” a negativului. Țin minte că stăteam lângă juriu și că m-am ridicat cu intenția de a mă duce la sunet să văd ce s-a întâmplat, pentru a rezolva problema, tocmai ca Maya să își reia prestația. Când să mă ridic, băieții de la sunet au oprit negativul, iar în acel moment Maya și-a finalizat piesa acapella. Am rămas mută, șocată chiar. Nu mi-a venit să cred că un copil de 10 ani a rezvolvat problema într-un mod atât de profesionist...sincer, eu nu știu dacă aș fi continuat prestația! Maya a dat dovadă de profesionalism, astfel marele trofeu a fost meritat pe deplin! Felicitări Maya, ești o adevărată artistă!

,,Ediția de anul acesta a fost o mare bucurie pentru mine, deoarece mi-a răsplătit munca, plăcerea de a cânta în fața publicului, bucuria și emoția pe care o simt când sunt pe scenă! Mulțumesc foarte mult doamnei Daniela Simionescu și juriului pentru efortul depus în organizarea acestui concurs, care crește de la an la an și care pentru noi concurenții este o frumoasă competiție care ne ajută să creștem, să devenim tot mai buni! Să fim sănătoși și să ne vedem și la alte ediții viitoare! Mulțumesc!” 
- Maya Ecaterina Giotea



Premiul 1 cu excelență ,,Hermannstadtfest”, care presupune prima medie după marele trofeu, a fost câștigat de Bryana Holingher, o tânără cu o voce foarte matură, puternică și modernă. Sincer, când am văzut numele Bryanei pe listă, m-am așteptat să se afle printre câștigătorii festivalului ,,Hermannstadfest” și mă bucur că nu m-am înșelat. Bryana a interpretat o melodie pe care o iubesc, anume ,,Come saprei” a Georgiei, iar interpretarea ei originală a ajuns la inimile publicului și juriului, care a recompensat-o cu acest premiul foarte important! Felicitări Bryana! 

,,M-am simțit foarte bine la festivalul Hermannstadtfest, în ciuda căldurii care mi-a afectat puțin starea. Toți concurenții au fost extraordinar de talentați și pregătiți și nu m-am gândit nicio secundă că aș reuși să obțin cea mai mare medie după trofeu. Am câștigat, astfel, premiul 1 cu excelență și am fost cât se putea de fericită. Le mulțumesc atât organizatoarelor, care ne-au primit cum se cuvine și au avut răbdare cu noi, cât și juriului care ne-a ascultat și premiat. O să revin mereu cu drag la acest festival minunat.” - Bryana Holingher


Un alt nume pe care mi-l imaginam ca aflându-se pe lista câștigătorilor este Eduard Anghelescu. Se pare că nu numai Maya a avut puțin ghinion, întrucât negativul ei s-a oprit și a trebuit să își continue prestația acapella, însă nici Edi nu a fost mai norocos, deoarece negativul lui nu s-a putut deschide deloc. Nici acum nu înțeleg care a fost problema la sunet, deoarece negativul putea fi redat pe orice dispozitiv, însă dacă era conectat la stație nu se mai aprindea. Nu știam ce să facem, cum să rezolvăm problema, iar domnul Adrian Ordean a strigat, spunând ,,Să cânte acapella”. Cu toții știm că o interpretare acapella este una foarte riscantă, întrucât nu oricine poate să cânte corect fără acompaniament, însă Edi s-a descurcat de minune! Ca Maya, Edi a dat dovadă de profesionalism. Nici nu a stat să se gândească la melodie, la tonalitate etc., ci s-a uitat la tatăl lui, care i-a spus ,,Hai tati, cântă”, iar după aceea a început să cânte sublim melodia din concurs. Nu exagerez: SUBLIM! Edi a demonstrat că este un adevărat artist, care poate interpreta orice melodie, în orice moment și care cântă pentru el, pentru public, adică din plăcere și nu pentru premiu. Bineînțeles, juriul a apreciat prestația craioveanului și maestrul Adrian Ordean l-a răsplătit cu ,,Trofeul Adrian Ordean”! Felicitări Edi!  

,,Sunt foarte bucuros pentru acest premiu, a fost o experiență minunată. Emoțiile au fost foarte mari, nu doar din pricina concurenței, dar și din cauza neparticipării pe o scenă așa de mare și cel mai important cu public, după o lungă perioadă în care am fost ținut în casă de pandemie. Mă bucur că am facut față cu brio și chiar am câștigat trofeul Adrian Ordean (căruia îi mulțumesc în mod special). Pentru mine acest trofeu înseamnă cel mai mare premiu din cariera mea de până acum. Vreau să mulțumesc întregului juriu și organizatorilor care m-au făcut foarte fericit prin acordarea acestor premii. În încheiere, vreau să mulțumesc tuturor personalităților din lumea muzicii prezente la eveniment, care mi-au oferit sfaturi pentru viitorul meu artistic. Iar pentru ține Domy: te pup și te iubesc!!!” - Eduard Anghelescu


Dacă tot am vorbit despre ,,erorile” din acest an, vreau să menționez încă un adevărat artist, anume pe Victoria Ionescu din București, care, din păcate, a avut aceași problemă ca Edi, însă, într-un final, Victoria a putut interpreta melodia pe negativ. Bineînțeles, ca orice părinte de copil talentat, tăticul Victoriei a fost foarte emoționat și s-a speriat, întrucât afară era foarte cald și îi era frică de faptul că fata lui nu va mai avea dispoziția necesară pentru a-și interpreta melodia din concurs. Deoarece nu puteam aștepta mult ca problema cu negativul Victoriei să se rezolve, a trebuit să mergem mai departe cu următoarea categorie de vârstă, iar astfel, la finalul acestei categorii, Victoria să își poată relua prestația. În acest timp, când tătăl Victoriei era foarte agitat (vă asigur că toți părinții ar fi fost la fel, mai ales mama mea), eu m-am dus la Victoria cu intenția de a o încuraja și de a o calma. Știu că i-am spus ,,Te rog să ne ierți, nu știu ce s-a întâmplat, dar nu mai durează mult secțiunea și vei intra, ok?”, iar ea, foarte calmă mi-a răspuns ,,Nu este nicio problemă, eu pot cânta oricând”. Într-un final, problema s-a rezolvat și negativul a putut fi redat, însă înainte prezentatoarea i-a propus Victoriei să cânte acapella. Ea a spus, la fel de calmă, ,,Ok, cânt”, însă tatăl ei a menționat că nu este nevoie să cânte acapella, deoarece melodia nu poate fi interpretată acapella și oricum problema s-a rezolvat. Victoria a cântat foarte frumos, iar publicul a aplaudat-o îndelungat! M-a impresionat foarte mult Victoria și mi-a demonstrat că ea este un adevărat artist care cântă din plăcere. Doar cineva care cântă din plăcere este dispus să cânte la orice oră, iar la nevoie să cânte și acapella! Felicitări Victoria și mult succes pe mai departe! Te așteptăm cu drag la ediția viitoare și te asigur că nu vor mai fi probleme! Festivalul ,,Hermannstadtfest” (de fapt această țară) are nevoie de artiști adevărați așa ca tine!  

,,M-am simțit foarte bine la festival. Am apreciat faptul că are anvergură internațională, că acoperă multe secțiuni, dând astfel posibilitatea multor concurenți să participe. Mi-a plăcut foarte mult locul de desfășurare, acea piață și faptul că scena a fost una adevărată și foarte frumos amenajată. Deși a fost un festival, acest eveniment a fost mai degrabă un show la care atât concurenții, cât și publicul s-au simțit ca la un spectacol de mare clasă! Tot ca o părere personală, cred că ar fi bine ca în situațiile în care există probleme tehnice concurentul să fie oprit până la soluționarea acestora și evaluat <<pe curat>> pentru mai multă obiectivitate. Sper că îți vor fi de folos atât părerea pozitivă, cât și părerea constructivă din cele de mai sus.” - Victoria Maria Ionescu


Ca în fiecare an, au fost copii care mi-au atras atenția, astfel în acest an am oferit și eu 2 premii speciale din partea asociației ,,Domy Music Star”. Bianca Bănică este cea care a primit unul dintre aceste premii. Ea a participat la secțiunea de Folk, unde a câștigat premiul 2 și m-a impresionat interpretarea ei plină de sensibilitate a melodiei ,,Și totuși vine toamna”. Mie mi-a plăcut cel mai mult de Bianca la această secțiune, după părerea mea a fost cea mai bună și pot numai să sper că o să revină și în alți ani, ca să ,,își ia revanșa”, câștigând marele trofeu! 

,,Mă bucur foarte mult că am participat la HermannstaftFest, nu numai pentru că a fost un festival foarte bine organizat, unde toată lumea s-a simțit bine și am putut să ne reamintim ce înseamnă normalitatea, ci și pentru că am avut ocazia să concurez alături de alți copii foarte talentați! Orice premiu este o încântare pentru mine, dar am rămas în special surprinsă când am primit premiul special Domy Music Star, pentru că nu mă așteptam deloc. Faptul că am ajuns la inimile juriului este ceva ce nu poate decât să mă bucure, fiind un semn că mi-am făcut treaba bine, dar cea mai mare încantare a venit cu faptul că tu, Dominique, mi-ai apreciat prestația! De aceea, țin să mulțumesc pentru acest premiu și să vă felicit pentru organizarea acestui festival minunat!” - Bianca Bănică


Cel de-al doilea premiu special ,,Domy Music Star” l-am oferit domnișoarei Maria Sofia Nedelcu, o fată extraordinară care a câștigat premiul 1 la secțiunea de muzică de divertisment, la categoria de vârstă 6-8 ani! ,,Scrisoare către Dumnezeu” este o melodie pe care o iubesc și nu am să uit niciodată interpretarea plină de sensibilitatea și - în același timp - în forță a micuței artiste Maria Sofia! Felicitări!

,,Pentru mine este primul festival internațional de anvergură. Felicitări pentru întreaga organizare, de la preselecții și până la finală. Am fost onorată să particip și m-am simțit bine primită și apreciată. Sunt nespus de încântată de premiul obținut. Emoțiile au fost constructive și m-au ajutat să susțin un moment artistic de care sunt mulțumită. Îmi doresc să revin și în anii viitori. Multă sănătate și putere de muncă pentru a putea susține astfel de inițiative!” - Maria Sofia Nedelcu


Mai departe, vă voi prezenta și câștigătorii premiilor 1 cu excelență de la secțiunile din cadrul festivalului nostru....deci, haideți să începem cu secțiunea de muzică de divertisment!

Se pare că și în acest an, Antonia Roșu din Pașcani a reușit să cucerească premiul 1 cu excelență la categoria de vârstă 6-8 ani, dar și premiul 2 la secțiunea ,,Remember - Laura Stoica”! Un copil foarte vesel și talentat, care a impresionat juriul cu energia sa și cu interpretarea originală și modernă! Felicitări Antonia!

,,Al treillea an consecutiv la un festival deosebit. Sunt surprinsă de premiile obținute, mai ales la secțiunea REMEMBER LAURA STOICA, unde am participat pentru prima dată cu o piesa studiată de mine, fără profesor. M-am simțit extraordinar pe scenă, o atmosferă unică, un juriu de excepție. Mulțumesc tuturor pentru această <<aventura>>, m-am simțit pe scenă minunat și sunt sigura că dacă mă vedea Laura, era mândră de mine. Vă îmbrățișez cu drag pe toți și abia aștept ediția urmatoare, care sigur va fi de 10!” - Antonia Roșu



La categoria de vârstă 9-10 ani, premiul 1 cu excelență a rămas la Sibiu, anume la Sofia Chirteș care a impresionat juriul cu interpretarea plină de originalitate și sensibilitate a melodiei ,,Unde a plecat iubirea?”. Mă bucur că și Sibiul a fost la putere! Felicitări Sofia!

,,Mi-a plăcut foarte mult să particip la festivalul <<Hermannstadtfest>>, am avut emoții și am simțit că a fost o competiție strânsă la categoria mea de vârstă, dar mă bucur foarte mult pentru premiu! Vă mulțumesc” - Sofia Chirteș


La categoria de vârstă 11-12 ani câștigătoarea premiului 1 cu excelență este Adnana Mocanu, care a reușit să cucerească același premiu și la secțiunea de muzică tradițională (cu o melodie tradițională țigănească), la categoria de vârstă 11-12 ani și premiul 2 la secțiunea ,,Remember - Aurelian Andreescu”! Bineînțeles, interpretarea originală și sensibilă au reprezentat cheia succesului pentru Adnana! Sincere Felicitări pentru premiile obțiunte!

,,Pentru început, vreau să spun că m-am simțit minunat pe scenă. Oamenii pe care i-am întâlnit au fost foarte calzi și frumoși. Atmosfera a fost surprinzătoare pentru ca am fost pentru prima dată în Sibiu. La acest concurs copiii își pot afla adevărată valoare. Mă bucur că am participat la acest minunat concurs și vreau să le mulțumesc din suflet doamnei Daniela Simionescu, staff-ului, persoanelor de la sunet și juriului pentru căldura oferită. Mulțumesc!” - Adnana Mocanu 


Irina Elena Gheorghe a impresionat juriul la categoria de vârstă 12-15 ani, astfel a reușit să cucerească premiul 1 cu excelență. Trebuie să menționez faptul că Irina a fost concurenta preferată a surorii mele, astfel ne bucurăm ambele foarte mult că acest premiu a ajuns la Vâlcea, la Elena Irina Gheorghe!
Felicitări și mult succes!

,,M-am simțit foarte bine la concurs. Mi-au plăcut foarte mult aranjamentul de pe scenă, recitalurile și per total cum s-a desfășurat festivalul. Cât despre premiu, sincer nu m-am așteptat să îl iau, deoarece au fost concurenți foarte buni la categoria mea de vârstă și nu numai.” - Irina Elena Gheorghe


La categoria de vârstă 16-25 de ani, Iulia Neagoe este cea care a impresionat juriul cu interpretarea sa plină de energie și originalitate, astfel juriul a răsplătit-o cu premiul 1 cu excelență la această categorie de vârstă...și nu numai! Iulia Neagoe este câștigătoarea premiului 1 cu excelență și de la secțiunile: ,,Cântec pentru Dumnezeu”, ,,Portret de compozitor - Marius Țeicu” și ,,Remember”! Se pare că și în acest an Iulia a încântat atât juriul, cât și publicul și astfel a reușit să câștige 4 premii 1 cu excelență! Felicitări! 

,,M-am simțit foarte bine, publicul m-a aplaudat și toată lumea se aștepta ca eu sa câștig marele premiu!” - Iulia Neagoe


Mai departe voi continua cu secțiunea de muzică tradițională și voi lăsa la final secțiunile absolut speciale din acest an!

La categoria ,,cea mică”, cea care a ajuns la inimile membriilor juriului este orădeanca Anastasia Ianc, în vârstă de 6 anișori! Se pare că energia ei a impresionat profund juriul, care pe loc ,,s-a îndrăgostit” de ea! Felicitări Anastasia!

,,Sunt bucuroasă că am câștigat locul I cu excelență. Nu am avut emoții, pentru că îmi place foarte mult să cânt. Este primul meu concurs la care am și urcat pe scenă. Chiar dacă nu am stat până la sfârșit mi-am dorit mult să câștig.” - Anastasia Ianc


La categoria de vârstă 13-14 ani, premiul 1 cu excelență a fost cucerit de Alexia-Nicole Alb, care s-a remarcat prin interpretarea sensibilă a unei doine. Felicitări Alexia-Nicole, un premiu pe care îl meritai pe deplin! 

,,Nu am de spus nimic, în afară că a fost un concurs la care m-am simțit bine, un concurs bine gândit și cu un juriu corect și de valoare. Concurenți talentați și coordonatori pe măsură. Pupici!” 
- Alexia Nicole Alb


La categoria de vârstă 16-25 de ani, premiul 1 cu excelență a rămas tot la Oradea, la colega Alexiei-Nicole Alb, anume la Dalia Zbârcea, care a reușit să cucerească premiul 1 cu excelență și la secțiunea de Pricesne! Felicitări Dalia și felicitări domnilor profesori!

,,Am fost onorată să particip la acest festival, în care am avut oportunitatea de a arăta mai multor oameni și onoratului juriu talentul și munca noastră. Vreau să aduc mulțumiri și membrilor juriului pentru încredere, atenție și premiile acordate. Mulțumim organizatorilor care au investit timp și energie. Îi felicităm pentru inițiativă. Nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc domnilor profesori coordonatori Bonțu Aurica și Bonțu Lucian, care au avut un aport de 100% în munca și realizările noastre. În urma premiilor obținute, m-ați făcut cea mai fericită!! Vă mulțumesc pentru tot și sper să ne vedem la cât mai multe festivaluri! Doamne ajută! - Dalia Zbârcea


După cum am spus și la început, în acest an am avut secțiuni foarte speciale, iar printe acestea se numără secțiunea ,,Dialog între generații” dedicată compozitorilor Marius Țeicu și Dora Gaitanovici!


Mă bucur că în acest an am reușit să organizăm o secțiune specială pentru maestrul Marius Țeicu, însă îmi pare rău că nu a putut fi alături de noi la Sibiu, sunt sigură că s-ar fi simțit minunat! 

,,S-a încheiat și această a 9-a ediție a Festivalului Internațional HermannstadtFest. Am trăit cu emoție, din păcate în online, evoluția interpreților la secțiunea ce mi-a purtat numele. Încă o dată mulțumiri organizatorilor pentru această frumoasă surpriză. Cei 12 concurenți, toți talentați, și-au ales piese în ritmuri și stiluri diferite pe care le-au interpretat cu multă dăruire spre bucuria spectatorilor prezenți. Aceștia din urmă, mici sau mai mari, i-au  recompensat cu aplauzele lor inimoase pe artiști. Le mulțumesc copiilor concurenți, părinților, dar și profesorilor care cu profesionalism și multă răbdare i-au pregătit pe micii artiști, reușind o secțiune valoroasă, din punct de vedere artistic. Mulțumiri Juriului, organizatorilor, tuturor iubitorilor de muzică din frumosul oraș Sibiu care au sprijinit acest Festival.” - Marius Țeicu

Dora Gaitanovici - o compozitoare și o artistă desăvârșită! Mă bucur foarte mult că am cunoscut-o pe Dora și că am asistat și la recitalul ei extraordinar! Dora a dat dovadă de profesionalism, atât pe scenă, cât și la jurizare, întrucât a ales în mod obiectiv, alături de ceilalți membrii ai juriului, câștigătorii secțiunii dedicate ei! Deși au fost numai 6 participanți, după părerea mea aceștia au cântat din suflet melodiile Dorei și au transmis foarte multă emoție, dar și energie! 

,,Hermannstadt Fest a fost pentru mine, în egală măsură, o bucurie și o surpriză! Spun bucurie, pentru că m-am aflat între copii pasionați, talentați, copii care încearcă să pătrundă în arta cântului cu pași siguri. Mereu mă impresionează seriozitatea cu care cei mici tratează probleme de oameni mari, muzical vorbind! Așa am făcut și eu la rândul meu, așa cred că se face...A fost o mare surpriză să aud piesele mele cântate de alți copii. Am rememorat perioadele legate de fiecare cântec în parte, am trăit emoții la cote maxime, a fost minunat! Un festival este un mare eveniment pentru fiecare copil care participă la el, de aceea oamenii care se ocupă de organizare trebuie să țină cont de toate amănuntele, să îi dea copilului importanță, să îl facă să simtă puțin că este artist! Asta am văzut eu la HermannstadtFest și știu că acesta este rezultatul unui efort colosal. Felicit echipa și m-am simțit minunat făcând parte din ea, chiar dacă pentru puțin timp! Sunteți extraordinari!” - Dora Gaitanovici 


La secțiunea Dorei Gaitanovici au răsunat melodii impecabile, precum ,,Fără tine”, ,,Haină pe inima ta” sau simpatica piesă ,,Tom și Jerry”, însă cea mai bună interpretare - după părerea juraților și a Dorei - a fost cea a Laurei Ion, care a impresionat juriul cu melodia ,,Nopți cu lună”! De asemenea, Laura a încântat publicul și juriului și la secțiunea ,,Remember” cu melodia ,,Mai frumoasă” a Laurei Stoica! 

,,M-am simțit excelent anul acesta la festival! Este al doilea an în care particip, iar părerea mea despre acest festival rămâne aceeași ca și cea de anul trecut: este un festival cât se poate de corect, cu o concurență pe măsura, un juriu minunat și o organizare foarte frumoasă! Cât despre premiile pe care le-am câștigat, ele reflectă ceea ce am prezentat în ziua respectivă și sunt de părere că notele și premiile au fost date corect, nu numai mie, cât și celorlalți concurenți. Este un festival pe care l-am recomandat și o să îl recomand în continuare oricărui copil, adolescent, dar și adulților care vor să își vadă nivelul real la care se află și care vor să aibă o experiență minunată.” - Laura Ion


 Ultima secțiune despre care voi vorbi este una foarte specială, de asemenea, întrucât este dedicată unor artiști și muzicieni de nota 10 care nu vor fi uitați niciodată de publicul român. Este vorba de secțiunea ,,Remember”, unde copiii au interpretat melodii ale compozitorilor Temistocle Popa și Ioan Gyuri Pascu și ale artiștilor Aurelian Andreescu și Laura Stoica. 


La această secțiune am avut 2 invitați speciali, care au fost și membrii ai juriului la secțiunea de ,,Remember”, anume doamna Daniela Marin și domnul Alexandru Stoica.

Mă bucur nespus de mult că am cunoscut-o pe doamna Daniela Marin! M-a impresionat faptul că dânsa avea foarte multe emoții și că i-a urmărit cu mare admirație pe cei 4 tineri care au ales să interpreteze o melodie compusă de maestrul Ioan Gyuri Pascu. Vreau să menționez faptul că doamna Daniela Marin a oferit și cadouri speciale pentru acești 4 concurenți, cadouri ce au constat în CD-uri ale lui Ioan Gyuri Pascu. Sunt sigură că dânsa este și acum foarte fericită că premiul 1 cu excelență de la această secțiune ,,Remember” a mers la un concurent care a interpretat o melodie de-a domnului Ioan Gyuri Pascu, anume la Iulia Neagoe care a cântat piesa ,,Alerg printre stele”. 

,,25-27 iunie 2021, trei zile speciale pentru Sibiu, centrul acestei ţări în care talentele se nasc cu o frecvenţă superioară posibilităţilor noastre de a le onora. Totuşi, Festivalul Internaţional HermannstadtFest oferă scena sa tinerelor şi foarte tinerelor talente de 9 ani încoace. Ajuns în 2021 la cea de-a IX-a ediţie, festivalul a cuprins câteva mari secţiuni în care s-au înscris 120 de concurenţi cu vârste cuprinse între 6 şi 25 de ani. În noile condiţii impuse de o minusculă forţă, festivalul şi-a mai adăugat o secţiune: #StauAcasăşicâştig. Cu alte cuvinte, de doi ani încoace, HermanstadtFest se întâmplă şi pe scena virtuală. Nu e deloc simplu nici să fii, nici să-ţi imaginezi că te-ai afla pe o scenă reală, dar este, cu siguranţă, o mare fericire pentru cei care trăiesc şi se hrănesc cu bucuria de a fi acolo, de a-şi exprima talentul, de a se înfăţişa lumii şi pentru cei din culisele personale ale acestor talente: profesori, părinţi, prieteni.

Secţiunea <<Muzică de divertisment>>, cea mai cuprinzătoare dintre toate, a oferit concurenţilor posibilitatea interpretării unor piese atât din repertoriul autohton, cât şi din cel internaţional. Aşa se face că Trofeul HermannstadtFest a fost obţinut de fantastica interpretare a cântecului <<I’m the Greatest Star>> din musicalul <<Funny Girl>>, cu care Maya Ecaterina Giotea, concurentă de numai 10 ani, din Timișoara, ne-a uluit. Bravo!

În cadrul acestei mari secţiuni au fost cuprinse şi secţiunile <<Dialog între generaţii>>, cu portretele compozitorilor Marius Ţeicu şi Dora Gaitanovici, <<Cântec pentru Dumnezeu>> şi Secţiunea <<Remember>>, dedicată anul acesta maestrului Temistocle Popa, compozitorului Ioan Gyuri Pascu şi artiştilor interpreţi Aurelian Andreescu şi Laura Stoica. Această din urmă secţiune m-a inclus în juriu şi mi-a adus o extraordinară experienţă. Mulţumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a o trăi!

 

Muzica românească neclasică, uşoară sau de divertisment, cum este denumită în acest festival, nu s-a născut după anul 2000 şi chiar dacă participanţii în concurs, atât de tineri, nu au cunoscut creaţiile şi interpreţii din trecut, cu atât mai mult consider că Festivalul Hermannstadt îndeplineşte o excepţională misiune cu această secţiune, <<Remember>>. Necunoaşterea şi nerespectarea valorilor care au pus temelia acestei <<case a muzicii româneşti>>, ar putea fi echivalentă cu studierea muzicii culte excluzându-i pe Bach, Mozart, Beethoven. Poate părea exagerată comparaţia mea, dar dincolo de domeniul muzicii, valabil pentru absolut fiece domeniu de manifestare umană, când omul nu respectă, nu poate aştepta respectul altora. Respect şi admiraţie pentru imensa muncă ce se ascunde în spatele organizării unui festival de asemenea amploare, cu atâtea secţiuni şi atât de mulţi participanţi! Felicitări organizatorilor şi succes în continuare! La cât mai multe ediţii, din ce în ce mai strălucitoare!" - Daniela Marin, Fondatorul Editurii ,,Cartea Daath"

  


M-am întâlnit pentru prima dată cu domnul Alexandru Stoica în anul 2017, tot în cadrul festivalului ,,Hermannstadtfest”, deoarece am organizat secțiunea ,,Remember - Laura Stoica”, astfel mă bucur că ne-am revăzut după 4 ani tot prin intermediul festivalului și tot printr-o secțiune specială dedicată și surorii lui! Ca în 2017, și în acest an am putut observa emoțiile puternice ale domnului Alexandru Stoica, emoții pe care cu greu și le-a stăpânit atât la masa de juriu, când a ascultat concurenții care au interpretat melodii de-ale Laurei Stoica, dar și pe scenă, când a trebuit să prezinte câștigătorii! În acest an, a fost lansat albumul In Memoriam - Laura Stoica, un album care conține cele mai mari hituri ale artistei și vreau să îi mulțumesc domnului Alexandru Stoica pentru că mi-a dăruit și mie acest album de aur! Abia aștept să pun CD-ul la boxe și să ascult melodiile la maxim!

,,Felicitari tuturor celor ce au facut posibilă organizarea celei de a 9-a ediții a festivalului HermannstadFest! O ediție ce arată că cine vrea să mențină stacheta sus, poate! În această perioadă delicată, cei ce pun suflet în ceea ce fac, reușesc! Felicitări doamnei Simionescu pentru tenacitatea cu care face ca acest festival să crească de la an la an. Felicitări tuturor celor ce au fost alături de acest festival, în organizare, în promovare, sponsorilor, fără de care nimic nu e posibil, juriului, care a avut o misiune foarte grea, concurenților, profesorilor ce au muncit împreună cu acești minunați copii și nu în ultimul rând părinților, bravo! Felicitări tuturor copiilor pentru dăruirea lor! Mă bucur de fiecare dată când am posibilitatea să ascult pe cineva cântând piesele interpretate, ori compuse de Laura Stoica și sunt onorat atunci când mă aflu la masa juriului alături de oameni cu experiență în acest domeniu. Succes tuturor celor ce au câștigat premii și chiar și acelora ce au participat și nu au obținut premiu vă felicit și să știți că participând ați câștigat și voi! A fost o ediție foarte bună și sunt sigur că vor urma ediții cel puțin la fel de bune și în anii următori! Succes tuturor!- Alexandru Stoica 


Nu vreau să închei acest articol până nu mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături și în acest an!
Mii de mulțumiri Primăriei Municipiului Sibiu și Consiliului Județean Sibiu care și în acest au cofinanțat festivalul internațional ,,Hermannstadtfest”. 


Mă înclin în fața tuturor sponsorilor, partenerilor și partenerilor - media, tuturor persoanelor care ne-au fost alături și în acest an! Mulțumesc domnilor Cosmin Crucean și Dan Grecu, dar și Alexandrei Veronica Stroe pentru minunatele fotografii și pentru promovare! Mulțumim Cristi Curta, Gabi Opriță și Dorin Artemon pentru filmările profesionale, Zolti Kulcsar, Claudiu Șimon și Bogdan Stoica pentru sonorizare și Mircea Mihăilă și Andrei Mănescu de la Firma ,,Acusto” pentru lumini!

Mii de mulțumiri ,,City Flowers by Ioana Nechifor" pentru minunatele aranjamente care au dat o pată de culoare scenei, făcând-o să arate impecabil!


Mii de mulțumiri (+ o ladă de bere) pentru voluntarii de nota 100 care au dat dovadă de profesionalism în ajutorul acordat pentru organizarea acestui festival! Mulțumim Crina Maria Gheorghe și Ioana Notar (,,capetele supreme" ale volunarilor) și Daria Grecu, Anna Hurduban, Cătălina Vlad, Lucien Salageanu, Alexandru Bucur, Lucian Olarasu, Andreea Capota, Angelo Zegrea, Alexandra Filip, Ana Metter, Andrei Bozdog, Teodora Pacurar, Daria Bozdog, Daria Tatu, David Mihai Bagu, Iulian Petru, Crina Georgiana Fătăcean (căreia îi urez un călduros La mulți ani) și Mădălina Nicoleta Man.


Mii de mulțumiri și elevilor bucureșteni de la Clubul de Muzică ,,Sol”, elevi coordonați de doamna profesor Laura Ciorei, care au susținut absolut toți concurenții, asigurându-le o galerie mai ceva ca la meciurile de football! Toți profesorii trebuie să procedeze ca doamna Laura Ciorei, îndemnându-și elevii să aplaude și să se bucure pentru reușitele adversarilor!


Vreau să mulțumesc tuturor invitaților minunați din acest an, printre care se numără: Denise Ordean și Anabelle, Špela Jezovšek - Štella, Anamaria Gal Turc, Mira Maria Popa, Iulia Perpelea, Andrei și Adriana Păunescu, Elie Haddad, Dora Gaitanovici, Maria Cojocaru, Ana - Maria Mărgean, Cristina Posa, Bianca Adriana Crișan, Codruț Croitoru, Cătălina Dumitrean, Cenaclului ,,Lumină Lină” (în special preoților Cătălin Dumitrean și Doru Gheaja), Trupei ,,Șatra”, Trupei ,,Alegrijah” și Academiei Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” - Sibiu.


Un rând de aplauze pentru prezentatoarele din acest an: Bianca Bucă, Diana Vecsei și Olivia Pădurean! Mii de mulțumiri Lili Nenciu Blaga pentru tot ajutorul acordat! 


Mii de mulțumiri și membriilor juriului, care și în acest an au avut o misiune foarte grea (aproape imposibilă) în a alege câștigătorii: Adrian Ordean, Denise Ordean, Bogdan Dragomir, Daniel Vecsei, Andrei Păunescu, Codruț Croitoru, Rodica Roșioru, Alexandru Stoica, Daniela Marin, Rodica Popa Comăniciu, Daniela Carmen Popa, Maria Cojocaru, Cătălina Dumitrean, părintele Dan Alexandru Streza, Dora Gaitanovici și Marius Țeicu. 


Nu în ultimul rând, un mare felicitări și mulțumesc mamei mele - Daniela Simionescu - sufletul acestui festival incredibil!


Să ne revedem sănătoși la anul, la cea de a 10-a ediție care nu va fi una de nota 10, ci una de nota 100!



Comentarii

  1. Mulțumim oameni frumoși la chip și suflet!
    Un mare festival,organizat de nota 10,cu oameni de calitate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat! Am retrăit momentelre frumoase de la "HermannstadtFest". De fiecare dată din cu multă bucurie și mă simt excelent alături de voi. Felicitări pentru tot ceea ce faceți, fiindcă orice lucru făcut cu sufletul lasă amintiri unice în sufletele noastre! Vă iubim! ❤🥰🎼

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu ma bucur ca v-am intalnit, ca am avut sansa de a va asculta live minunata voce, de a aprecia puterea si energia cu care ati intreprins atit de multe alte lucruri pe linga prestatiile personale pe scena, Dominique! Felicitari si succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

EDIȚIA A XI-A - FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ,,HERMANNSTADTFEST”

ANDRADA PRECUP

MICII CAMPIONI AI MUZICII: MIHAELA DRAGOMIR, MARIA JEITAN, SARA HANȚ